Suha koža je lahko posledica nošnje maske za obraz ter uporabe antiseptikov

Ko se spremeni letni čas, je treba poskrbeti tudi za spremembo nege kože. Vroča in soparna poletja se spremenijo v hladno, vetrovno jesensko vreme, nato zimsko, zato naj bo zaščita kože ustrezna. Pri mnogih ljudeh se z nastopom hladnega vremena pojavijo akne, občutek suhe kože, ali se povsem nasprotno, na koži pojavi masten sijaj. Kako se torej izogniti tem težavam in koži povrniti zdrav videz? Tu so 4 osnovna pravila za nego kože v hladnih mesecih.

Kožo pravilno očistite

Čiščenje kože predstavlja zelo pomemben korak v negi, saj dobro očiščena koža absorbira več hranil. Pozimi je bolje agresivna čistilna sredstva za kožo, ki vsebujejo velike vsebnosti površinsko aktivnih snovi, ki sušijo kožo – micelarna voda, zamenjati s tistimi, ki so namenjena nekoliko bolj občutljivi koži. Vsekakor pa je prva stvar, ki jo morate pri pravilnem čiščenju kože vedeti ta, da se morajo vsi izdelki ujemati z vašim tipom kože.

Izdelki na oljni osnovi in kozmetično mleko so najboljši za normalno in suho kožo. Tisti, ki imate bolj masten ali mešan tip kože, pa naj svoje izdelke iščejo med čistili na osnovi pene ali gela, ki ne vsebujejo sulfatov. Pri tem vsem je izjemno pomembno, da ne zmotimo naravne pH ravni kože.

Z uporabo naravnega gela za čiščenje obraza kot je Swiss Power čistilni gel ne morete zgrešiti, naravne sestavine iz preizkušenih sestavnin skupaj tvorijo prijeten gel, ki očisti z obraza vso umazanijo, makeup ter ne izsuši kože. Primeren je tako za uporabo zjutraj in zvečer.

Vsakodnevna prehrana kože

Z nastopom jeseni koža postaja vse bolj suha, brez ustrezne hidracije in nege pa izgubi svojo elastičnost in kot takšna vodi v razvoj gub. Da bi se temu izognili morate paziti, da je vaša koža dnevno maksimalno dobro prehranjena.

Najboljša sredstva za vlaženje in nego kože so kreme, ki vsebujejo sestavine, zadolžene za normalizacijo hidrolipidnega ravnovesja, ter tako dobro kompenzirajo pomanjkanju vlage v koži. Prav tako ne pozabite, da je tudi v jeseni sonce še kako aktivno, zato je bolje uporabiti kreme s SPF zaščitnim faktorjem.

Redna hidracija kože

Zgolj uporaba krem za nego kože ni zadosten dejavnik za obnovo naravne pH ravni kože. Pri negi kože morate biti še posebej negovalni.

Odlično sredstvo za dodatno hidratacijo kože je lahko serum, ki v kožo prodre veliko bolje kot kreme, jo globinsko navlaži, obnavlja njeno vodno ravnovesje ter preprečuje nastanek gub (npr. Swiss Power ali Lux Factor).

Kožo obogatite z vitamini

Zimska skrb za kožo naj bo celovita. Kožo zato z vitamini nasičite ter obogatite tako od zunaj kot od znotraj. Vitamini in minerali so za kožo še posebej pomembni. Največ jih najdemo v sadju in zelenjavi. Stanje kože lahko izboljšate tudi z uravnoteženo prehrano in zmanjšanjem uživanja mastne in slane hrane. Prav tako lahko uporabite posebno izbrane vitaminske pripravke, ki jih boste našli v lekarnah. Posebej pozorni bodite zlasti na tiste, ki vsebujejo vitamin D pa tudi na kolagen in elastin ne smemo pozabiti.

Za vse postopke, povezane z nego kože, je potreben čas. Tako kreme in vitamini ne bodo delovali kar takoj. Vendar pa lahko po nekaj tednih uporabe dobro izbranih izdelkov že opazite prve rezultate.