Dermatološko odobreni načini za zdravljenje gub in povešene kože na vratu

Strokovnjaki ne opozarjajo zaman, da je treba znake staranja zavirati tako na obrazu kot na vratu!

Najprej slaba novica: Verjetno vratu ne posvečate tolikšne pozornosti, kot jo potrebuje. Ker je koža na našem vratu tanka in je kar precej izpostavljena soncu (poleg tega seveda tudi gravitaciji), lahko pogosto kaže znake staranja prej od drugih delov telesa.

Zdaj pa še dobra novica: Obstajajo koraki za preprečevanje in odpravljanje gub na vratu in preprečevanje povešene kože na vratu, imenovane tudi »puranji vrat«, od nege kože pa do naprav in tretmajev, ki jih lahko izvedete v kozmetičnih salonih.

Kaj povzroča povešanje kože na vratu?

Ni nam enostavno reči, vendar imamo tanko kožo (vsaj na vratu). »Usnjica, plast, ki vsebuje kolagen, je zelo tanka, zaradi česar je bolj nagnjena k staranju kot drugi deli telesa,« pravi Dendy Engelman, certificirana dermatologinja in Mohs kirurginja iz Manhattanske dermatologije in kozmetične kirurgije. Pravi, da je krivo pomanjkanje zaščite s kremo za sončenje. “Kumulativno izpostavljanje soncu tekom življenja je od vedno glavni razlog prezgodnjega staranja na vratu.”

Za povrh pa k temu pripomorejo še zasvojenost z mobilnimi telefoni. »Pri izpostavljenosti soncu in večkratnem pregledovanju telefonov, opazimo spremembe vratu še prej,« pravi Engelman. »Pri tehnološkem vratu (gube) opazimo tudi tehnološke točke, ker mobilni telefoni oddajajo sevanje, povzročajo oksidativni stres na kožnih strukturah. Omenjeno je bilo pokazano na modelih z uporabo miši. To lahko povzroči tudi prezgodnje temne lise, hiperpigmentacijo in druge znake prezgodnjega staranja.«

Je povešanje kože na vratu mogoče odpraviti?

Ko gre za nakupovanje izdelkov, posebej zasnovanih za boj proti znakom staranja, poiščite izdelke z koencimom Q10 ter s hialuronsko kislino, ki kožo nahranita in vlažita.

Nega vratu je pogosto zanemarjena ampak tam se prava starost najprej pokaže

Krema proti staranju Swiss-Power je bila zasnovana posebej za tanko kožo vratu in dekolteja. Vsebuje karitejevo maslo za zmanjšanje horizontalnih izrezov in gub ter hialuronsko kislino ki pomaga utrditi povešeno kožo.

Možni so tudi intenzivnejši postopki v kozmetičnih salonih. »Nevrotoksine (kot je botox) lahko uporabimo za mehčanje delov vratu, manjša delna hialuronska polnila pa za tanke črte in gube, da zmehčamo in pomladimo vrat,« dodaja.

Opciji laserjev in radiofrekvence spadata med manj invazivni. »Frakcionirani CO2 laserji pripomorejo k temu, da je koža vratu videti mlajša, manj nagubana in bolj napeta« pravi. (Upoštevajte, da bolniki z aknami ali zelo temno kožo morda ne bodo primerni za to vrsto zdravljenja.) »Naprave, kot je BTL Exilis, ki uporablja radiofrekvenčno in ultrazvočno tehnologijo, so v študijah pokazale tudi, da kožo napnejo in ji dajo bolj mladosten videz.«

Ali moram na vratu uporabljati različne izdelke?

»Svojim pacientom pogosto priporočam, da na obrazu in vratu uporabljajo enake izdelke, zlasti kadar uporabljajo retinole ali retinoide,« svetuje Engelman. (In ja, to velja tudi za zaščito pred soncem.)

Kljub temu pa obstaja tudi veliko izdelkov, namenjenih posebej za uporabo na vratu. »Všeč mi je Vlažilna krema proti staranju, za suho kožo in obnavljanje vratu in dekolteja, znamke Swiss-Power. Vsebuje aktivne antioksidante, naravne sestavine in zategovalne polimere za napenjanje kože,« pravi.

Vlažilna krema proti staranju namenjena posebej za predel vratu in oprsja

Kaj lahko storim, da preprečim nastajanje gub na vratu?

Engelman poleg zaščite pred soncem in redno oskrbo kože pravi, da gre tudi za omejevanje obsega gibov, zato kože ne raztezate še naprej. »Poskusite svoj mobilni telefon dvigniti k obrazu, namesto da bi premaknili vrat in pogledali navzdol,« opozarja Engelman. »Ker je koža vratu tanka in nima zdravilnih lastnosti drugih delov telesa, je preventiva ključnega pomena.«

Ali lahko vadba pomaga preprečiti povešanje kože na vratu?

Oprostite, ker vas bom razočarala. »Resnici na ljubo ni odličnih vaj za preprečevanje gub« pravi Engelman. Obstaja pa nekaj pripomočkov (kot so valjčki za obraz ali gua sha) in tretmaji, s katerimi lahko pomagate vratu biti boj proti gravitaciji.